For ca 1 måned siden valgte vi at tage en 10 år gammel hanhund til os (Bianco), som ikke længere kunne være i dens tidligere hjem, pga. klager fra naboer om hundegøen. Familien var frygtelig ulykkelige og det var bestemt ikke nogen sjov situation. Jeg fik følelsen af at jeg tog noget meget dyrbart fra dem, så der var ingen tvivl om, at han var højt elsket.

Lige fra starten af kom han fint ud af det med vores ældre tæve på 11 år, og de to hygger sig sammen. Jeg havde været lidt nervøs omkring vores Tæve, Smila….hvordan ville hun reagere på en ny hund i familien? Men heldigvis tog hun dette fint. Hun opdrager lidt på ham i ny og næ, men det foregår mest med en sagte brummen.

Han er på så mange måder en rigtig lækker hund. Lydhør, opmærksom, kælen og nem at kalde til sig. Jeg havde fra starten gjort op med mig selv, at uanset hvordan han var, skulle vi blive hans sidste hjem, da vi er hans 3die. Han skal ikke flere steder. Når en hund har været kastebold, kan det ofte mærkes på den ene eller anden måde, men det typiske symptom er usikkerhed og forvirring. Dette vil vise sig på mange forskellige måder og i Biancos tilfælde var det en gøen over nye ting, kendte ting, bevægende ting, ting der står stille, ting der siger lyde, katte, fugle etc. Altså alt. Derudover havde han svært ved at finde ro i sig selv. Og den store lidt trælse ting, er, at han har udfarende og aggressiv adfærd overfor fremmede hunde, både på vores matrikkel og ude.

For at tage fat i det første, Gøen, så er der rigtig mange ting i det. Bianco er halv Golden Retriever og halv Samoyede, så det ligger i hans natur at gø som advarsel. Derfor, kig lige på racen først. Mange Genbrugshunde er “Rundkørsler”, men man kan ofte se hvilke racetyper de ligger op ad og sammenligne ad den vej. Man kan dæmpe det med træningen, men aldrig tage det ud af hunden. Men bliver det en besættelse at gø, ligger der andet og lurer i overfladen. Det vil typisk være stressrelateret, frustration og/eller indlært adfærd.

De første ting man bør gøre er, at give hunden ro til at lære sine nye omgivelser at kende. Slæb ikke hunden med alle mulige steder og vis hunden til rette i huset, så den får en fornemmelse af hvad den må og ikke må. Husk nye situationer og indlæringer tager minimum 3 uger at forstå for hunden, så væbn dig med tålmodighed. Gå de samme turer igen og igen i starten, så den finder tryghed der. Arbejd med den, som var det en lille hvalp, der skal have det hele forfra. Den aner jo ikke hvad der kræves af den i det nye hjem!

Skab ekstra tid til hunden, uden at pyldre om den. Selvfølgelig skal den have nus og kæl, men man skal passe på med at give den status af at være en “Synd-for”! Sådan er virkeligheden ikke i hundens verden. Bianco er f.eks. meget opmærksomheds-søgende. Det bunder i, at han i racens natur har en indlært hjælpeløshed, men også at han har brug for at få lært hvordan han skal agere i bestemte situationer. Vi arbejder derfor med bordskik og arbejdsskik, hvilket vil sige, at vi på en rolig og gentagende facon får lært ham hvordan han skal agere i de situationer. ALDRIG vredt og skrigende! Igen masser af tålmodighed. Vær konsekvent og tydelig.

Sænk hundens stressniveau! Leg IKKE stresslege med hunden. Dvs alt bold og pindekast…væk! Ingen brydelege. Brydelege øger testoteronniveauet og fremmer aggression. Ingen trækkelege! Trække-/bidetov er meget populært som legetøj for hunden. Men den oplever det som tillidsbrud at du hele tiden tager noget fra den. Byt altid med en godbid, hvis hunden har noget i munden den ikke må have. Derudover er det gammeldags opdragelse og totalt degraderende for hunden, at man skal kunne tage noget fra den. Sørg istedet for at lade hunden bruge hjernen på søgelege i haven eller i huset. Brug gerne dens egen foder.

Med den sidste udfordring, aggression mod andre hunde, har vi valgt at gå til hundetræning et andet sted end hos mig selv. I min verden er det alfa omega han får et mere afslappet forhold til andre hunde. Hans “menneskesprog” er fabelagtigt, men hans “hundesprog” er elendigt! Han har så svært ved at aflæse andre hundes signaler og stresser op. Det er uanset om han er i snor eller ej. Vi har nu været afsted første gang (jeg mener genbrugshunde og hvalpe skal bruge et par uger på at finde ro i hjemmet, før de udsættes for nye stressformer). Hans stressniveau var tårnhøjt og han havde udfald mod alle hunde der var i nærheden. Med masser af tålmodighed, ro, afledning og godbidder, lykkes det mig faktisk at få ham til at gøre nogle få øvelser, hvor han havde ca 7 meter til den nærmeste hund. Han var dødtræt da vi kørte hjem! Men allerede her efter første gang, kan jeg mærke en forskel hos ham. Han har mere tillids til, at jeg guider ham rigtigt og tager færre initiativer til at tage uhensigtsmæssige beslutninger på egen hånd.

Jeg har ingen urealistiske forhåbninger om, at han vil blive en velsocialistret hund, men jeg har en forventning til, at vi vil kunne passere en anden hund i snor, i god ro og orden på sigt. Hans aggression sidder dybt og er indlært meget tidligt. Hvad der er sket i tidernes morgen, kan vi ikke bruge til noget, men arbejde os frem til et realistisk mål, er vejen frem.

Allerede nu her efter en måned ser vi store forandringer. Han er meget roligere og gøer mærbart mindre. Det vil altid være inden for den første uge de ser de største udfordringer du står med, med en genbrugshund. Og der kan selvfølgelig forekomme andre udfordringer med andre hunde end dem jeg netop har nævnt her. F.eks. urenlighed, alene-hjemme-problematik, aggression mod mennesker, hunden stikker af, sexfiksering på genstande etc. Sørg for at arbejde med problematikkerne en ad gangen og allier dig med en god hundeadfærdsinstruktør eller -specialist. Gå til hundetræning. Skab rum,ro og plads. Lær hunden at kende. Elsk den som den er og indret dit hjem efter den. Det er DIG som har valgt den…ikke omvendt!

Og sidst, men ikke mindst….HUSK nu at få hunden omregistreret hos Dansk Hunderegister. Få den forsikret og giv den Blog Imageet lovpligtigt hundetegn. Hunden er ikke din i lovens øjne, før dette er gjort.

Tusinde tak fordi du læste med smiley